Speedway

Speedway er en gren inden for motorsport, og her kører man rundt på motorcykler på en grusbelagt bane. Banen er oval, og det der er kendetegnet ved speedway er, at det går rigtig stærkt. Motorcyklerne har nemlig ikke nogen bremser, men der er heller ikke nogen gear. Det betyder også, at hver omgang, eller heat, går rigtig stærkt. Løbene er nemlig indrettet således, at det ikke er nødvendigt hverken at skulle bremse eller skifte gear.

I speedway er der ikke mange deltagere i et løb. Almindeligvis vil der være fire, men i nogle tilfælde kan der være op til seks, og det gælder naturligvis om at komme hurtigt ud af starthullerne. I et heat kører man altid imod uret, dvs. venstre om, og på banens langside kan motorcyklerne opnå en hastighed på helt op til 110 km/t.

Her i Dannmark bliver denne fantastiske sport organiseret af Danmarks Motor Union. Siden 1970’erne har vi her i landet haft flere speedwaykørere i den absolutte verdenselite. De fleste mennesker har nok også hørt om nogle af disse. Det var særligt i starten af 1970’erne, at speedway begyndte at blive både udbredt og populært i Danmark. Det var nemlig her, at Ole Olsen vandt verdensmesterskaberne i Göteborg i 1971.

Speedway er stadig en populær sportsgren

Selvom sporten har en del år på bagen, så er det stadig populært at gå til det herhjemme, men også at dyrke det på topplan. Der kommer hele tiden nye talenter til, og de seneste 10 år har det vist sig, at vi i Danmark har flere og flere unge talenter, der er rigtig dygtige. Det kræver stort mod at sætte sig på en motorcykel uden bremser, og når først starten går, så kræver det, at man holder tungen lige i munden. Man skal ikke være bange af sig, og man skal også være villig til at have tillid til sig selv og motorcyklen.

Er man selv interesseret i at dyrke speedway, så skal man også vide, at sporten ingen alder har. Selvom det er sent i livet, så kan man sagtens gå i gang, for der er også hold for voksne.